Nynorsk? Kvifor? Korfor? Kvafir?

 

Jeg sliter med å forklare troverdig hvorfor alle MÅ lære nynorsk. Ja jeg vet alle argumenter for og i mot. Men det hjelper liksom ikke helt på JA TIL NYNORSK. Jeg er fortsatt mest på NEI siden. 

 

Men nå skal heller ikke dette jnnlegget her handle så mye om for eller imot, og heller ikke inneholde veldig seriøse argumenter for/imot nynorsk.

Det skal handle litt mer om noen morsomme opplevelser jeg har hatt med nynorsk. Både når jeg jobbet i skolen, og som mamma.

 

Det verste jeg visste var når elever ville diskutere hvorfor de må lære nynorsk. Jeg hadde jo ingen argumenter for hvorfor, som jeg var overbevist om selv. Så vi ble enige om en ting. Vi diskuterer det ikke. Dette må vi bare ,og vi får gjøre det beste ut av det.

Som mange ting i livet. Hvorfor ikke starte nå:-) Vi gjør det beste ut av det:-)

 

Og det beste ut av det var det en elev som gjorde. En utrolig morsom unge. Han var morsom, men jeg er ikke helt sikker på om han visste selv at han var det:-) Nynorsk syns han ikke var nødvendig å lære, men gjorde det beste han kunne uten å diskutere. 

På en nynorskprøve skulle de bøye verb. Når jeg kom til hans besvarelse så var all retting glemt, og jeg kjente på den gleden unger gir. 

Oppgaven var følgene: Bøy disse verbene. Og det gjorde han:-)

 

Å vokse - vekser - ferdig vokst

 

Så enkelt kan det løses når man ikke bryr seg så mye om sterke eller svake verb:-) Jeg liker bøyingen: ferdig vokst:-)

 

Noen år tidligere var den ene sønnen min så fornøyd en dag. Han gikk fortsatt på barneskolen. De hadde endelig fått lov til å låne med seg bøker hjem fra skolebiblioteket. Han satt seg fornøyd ned ved kjøkkenbordet for å lese. Etter noen minutter så legger han hodet i hendene og sier: « Å neiii.. jeg har lånt en bok på fransk.»

 

Jeg sa: »på fransk?» «Har de franske bøker til utlån på skolebiblioteket? Få jeg se på den.»

 

Jeg tar boken. Kikker i den og forklarer til sønnen som kun kan bokmål: « dette er ikke fransk, gutten min. Dette er NYNORSK.»

 

 

Dere skjønner jeg har hatt noen utfordringer med å lære han nynorsk:-)